(Ver)nieuwbouw Van Maerlantlyceum

23 september 2020

Goede huisvesting is belangrijk voor ons onderwijs. Wij hebben eerder al aangekondigd dat wij gaan ver(nieuw)bouwen. Na 67 jaar in de huidige accommodatie zijn wij toe aan een gebouw dat past bij het onderwijs van nu én de toekomst. En we hebben goed nieuws! De architect en het schetsontwerp zijn geselecteerd.

Na een Europese selectie is het schetsontwerp van Nederlandse architectenbureau cepezed gekozen. In de visie van cepezed wordt het originele rijksmonument in gerenoveerde staat behouden en uitgebreid met lichte nieuwbouw met zicht op het park. De start van de (ver)nieuwbouw staat gepland in 2022. Naar verwachting openen we in de zomer van 2023 het vernieuwde schoolgebouw.

Wij hebben dit ontwerp gekozen om de originele en functionele invulling van de uitgangspunten voor deze (ver)nieuwbouw. Deze uitgangspunten zijn samen met leerlingen en medewerkers opgesteld:

• vereniging van de nieuwbouw en monumentale oudbouw
  • een gebouw dat bijdraagt aan de ontdekkingsreis voor alle gebruikers
  • aansluiten op het thema 'van en met elkaar leren'

De uitgangspunten zijn ruimtelijk vertaald in een schoolgebouw met veel verschillende plekken voor veel verschillende bezigheden. Ook biedt het een grote diversiteit in grootte van de uiteenlopende ruimten en in de doorkijkjes en uitzichten vanuit die verschillende ruimten. Het oorspronkelijke monumentale gebouw wordt behouden en aangepast aan de eisen van deze tijd. Van de huidige aanbouw blijven alleen de gevels staan en wordt alles daarachter nieuw. Deze nieuwbouw heeft het karakter van een glazen paviljoen met uitzicht op het park en krijgt ook een nieuwe, daglichtrijke aula met een grote tribunetrap. Die gaat het hart van het nieuwe Van Maerlantlyceum zijn.

Martin van Toorn, architect van cepezed: "Wij ontwikkelen een gebouw dat voor alle gebruikers fijn is om in te zijn en dat het onderwijs zo goed mogelijk ondersteunt. Een school waarin leerlingen, docenten en ondersteunend personeel zich veilig en geborgen voelen. Waar zij in rust kunnen werken en leren, en waar tegelijkertijd dynamiek is. Wij ontwerpen een school die leerlingen prikkelt te ontdekken en steeds nieuwe verbintenissen aan te gaan."

Wij gaan de komende periode aan de slag om dit schetsontwerp samen met de architect en onze bouwraad verder uit te werken. De leerlingenraad heeft binnenkort een afspraak met de architect om feedback en input te geven namens de leerlingen. Verder is deze week de Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA) van de (ver)nieuwbouw met positief advies van burgemeester en wethouders in Eindhoven aangeboden aan de gemeenteraad.