'Pestvoorstelling' voor brugklassers

27 februari 2019

Interactief theater over de gevolgen van pesten
Groepsdruk, buitengesloten worden, pesten en social media vormen samen een nare cocktail. Dat laat de rauwe theatervoorstelling 'Like' van PlayBack op een behoorlijk indringende manier zien. De kijkers worden met de neus op de emotionele gevolgen gedrukt, en dat werkt. Muisstille zalen. Ontroerende dialogen. Herkenbare situaties. Gelach. Gepraat. Verdriet. 'Like' is donderdag 28 februari te zien op het Van Maerlantlyceum. Bezoekers: alle brugklassers.

De voorstelling draait om de dertienjarige Zoë en Mila. Als klasgenoten zeggen dat Zoë stinkt en kinderachtig is, vindt Mila het moeilijk om voor haar vriendin op te komen. Bevriend zijn met Zoë beschadigt haar eigen populariteit, denkt Mila. Langzaam komt Zoë steeds meer alleen te staan. Ze wordt verbaal en fysiek gepest, en via Whatsapp. Ze verschijnt niet meer op school. In een hotelkamer vertelt Zoë ten slotte haar verhaal. Het publiek denkt mee: wat kan Zoë doen?

Kim Zonneveld is artistiek directeur van Playback: 'Wij maken met deze voorstelling een belangrijk thema voor jongeren bespreekbaar. We willen pesters, gepeste jongeren en omstanders bewustmaken van zoiets als groepsdruk en laten nadenken over de vraag hoe het in pestkwesties met hun eigen verantwoordelijkheid zit.'

PlayBack maakt herkenbaar theater voor jongeren over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn, zoals seksualiteit, alcoholgebruik, geld, vriendschap en groepsdruk. Na de voorstelling volgt een interactief gedeelte waarin de leerlingen worden uitgenodigd om na te denken en te discussiëren over wat ze gezien hebben.

Op het Van Maerlant krijgt de voorstelling bovendien 'een staartje' in de mentorlessen. Ook daar wordt het onderwerp 'pesten' opgepakt.