Zelftesten bij ons op school

23 april 2021

Van het ministerie van OC&W hebben we deze week zelftesten ontvangen. Wij hebben besloten dat zelftesten thuis gaat plaatsvinden. Is er een positieve testuitslag in de klas en ben je bij deze leerling of medewerker in de buurt geweest, dan krijg je een zelftest mee naar huis.

Zelftesten - waarom
Op alle scholen zijn zelftesten beschikbaar voor leerlingen en personeel. Omdat je ongemerkt het virus kan verspreiden (ook als je geen klachten hebt!), is vaak testen heel belangrijk. Zo voorkomen we veel besmettingen op school en kunnen de lessen gewoon doorgaan. Zelftesten vervangen niet het testen bij klachten in de GGD-straten.

Vrijwilligheid
Het testen is altijd vrijwillig. Wanneer je niet test, heeft dit geen gevolgen. Je mag gewoon naar school komen. Wel dien je je altijd te houden aan de richtlijnen van de RIVM. Dus thuisblijven bij hoesten, verkoudheid en koorts en je laten testen bijeen GGD-teststraat. Ook ga je in quarantaine in afwachting van een test bij de GGD, als je in de nabijheid bent geweest van of samenwoont met iemand die corona heeft. Altijd mondkapje op en 1,5 meter afstand bewaren.

Wanneer testen

Lees dit stroomschema (voor leerlingen en medewerkers)

Zelftesten
Ben jij een examenleerling, dan krijg jij voor de meivakantie bij het ondertekenen van het examendossier aanstaande woensdag of donderdag een zelftest mee naar huis. Twijfel je over je gezondheid of wil je zeker weten dat je niet besmet bent, dan kun je jezelf testen. We willen immers dat jij en je medeleerlingen allemaal gezond het eindexamen kunnen maken. Ook voor jou is de test vrijwillig. Niet testen heeft geen consequenties. Wel gaan we ervanuit dat je je houdt aan de RIVM-maatregelen en daar extra oplet tijdens de examenperiode.

Let op:

• Bij de zelftest zit een bijsluiter waarin het gebruik ervan wordt uitgelegd
  • Was je handen goed en maak de tafel goed schoon voordat je de test uitvoert
  • Houd het wattenstaafje goed schoon en leg het niet op tafel voordat de test is afgerond
  • Lees de uitslag binnen de gestelde tijd af
  • Bij een goede uitvoering van de test wijst ook de minste kleuring bij 't' op een positieve testuitslag
  • Bij een positieve uitslag ga je in quarantaine en maak je een afspraak op een GGD-teststraat

Vragen?

Heb je vragen of nog een test nodig, mail dan naar zelftest@vanmaerlantlyceum.nl of vraag je mentor.