Verslag reis naar Hamburg

08 juni 2017

Hamburg reis 2017

Dit jaar was in april weer de Hamburgreis. 20 leerlingen zijn samen met mevrouw Henry en meneer Van Oudenhoven naar Hamburg gegaan om meer te leren over 20 kinderen die op medicijnen getest zijn in de Tweede Wereldoorlog.

Ik doe samen met 2 andere meisjes uit vwo 5, Ceder en Emma, mijn profielwerkstuk over deze kinderen, en mocht daarom voor de derde keer mee met deze reis.

We hebben heel veel dingen gezien. Zo zijn we naar de school geweest waar de kinderen, toen het einde van de oorlog naderde, zijn opgehangen in de kelder om bewijsmateriaal te vernietigen. De gehele kelder staat in het teken van de kinderen, en overal is informatie over de verschrikkelijke gebeurtenis tentoongesteld. Voor mij was het de derde keer dat ik in de kelder was. Elke keer vind ik het weer indrukwekkender. Elke keer besef ik meer en meer wat er toen gebeurd is. Ook zijn we aanwezig geweest bij de herdenkingsceremonie van de 20 kinderen. Hier waren ongeveer 200 mensen aanwezig. Het was indrukwekkend om te zien, dat al deze mensen, na bijna 72 jaar, de gebeurtenissen nog steeds niet zijn vergeten, en het belangrijk vinden om te blijven herdenken. De herdenking was, zoals de 2 jaren daarvoor, weer erg mooi. Zo waren er nog nabestaanden van de kinderen aanwezig, en werd er ook in het Hebreeuws een stukje voorgedragen. Daarna gingen we naar de Rozentuin voor de school, waar we een roos konden achterlaten ter nagedachtenis van de kinderen.

Verder zijn we ook naar KZ Neuengamme geweest. In dit enorme concentratiekamp, waar ook de kinderen in een barak verbleven, kregen we een uitgebreide rondleiding over alles wat zich in het concentratiekamp afspeelt. Ceder, Emma en ik mochten daar ook het archief induiken voor ons profielwerkstuk. In het enorme archief, vonden we zeer bijzondere achtergrondinformatie zoals heimwee brieven van de 20 kinderen, liefdesbrieven van de arts die de verschrikkelijke medicijntesten op zijn geweten heeft naar zijn vrouw en nog heel veel andere dingen die niet tentoon worden gesteld voor het grote publiek. Het was voor ons een super bijzondere ervaring en een voorrecht om ons zo te mogen verdiepen in de gebeurtenissen.

Behalve deze best wel ingrijpende dingen die wij gezien hebben, was er natuurlijk ook tijd over om iets van de stad Hamburg te zien. Zo hebben we een rondvaart door de haven van Hamburg gemaakt, wat super leuk was, omdat je de hoogtepunten van Hamburg zo op een hele andere manier kan bekijken. In de avonden mochten we ook een paar keer Hamburg in op eigen gelegenheid. Een Hamburg by Night rondleiding was natuurlijk zo gedaan, georganiseerd door de leerlingen die Hamburg al een beetje kende. Andere avonden zijn we in ons hostel gebleven, waar we vooral de tafeltennistafel heel erg leuk vonden.
Om de reis af te sluiten, zijn we nog gaan eten bij een Italiaan op de laatste avond.

Al met al was het weer een super geslaagde, leuke, ingrijpende en zeker ook leerzame reis!

Vera Frijters, V5C