Tekenen, poëzie en muziek kwamen samen op 24 mei

12 juni 2017

Doe je zelf een plezier en redeneer als Einstein: logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal. Op 24 mei jl. werd om 16.00 uur een tentoonstelling geopend vol beeldende, muzikale en poëtische verrassingen. Goed voor een roadtrip langs alle zonbestemmingen van de fantasie.

Die zonbestemmingen waren nog verrassender dan anders. De examenexpositie van de sectie tekenen werd gecombineerd met een presentatie van de mooiste poëzieposters en de beste gedichten van dit jaar, en – nieuw! – met heel veel optredens van leerlingen die de genomineerde gedichten op muziek hebben gezet.

De vwo-6-leerlingen hadden een beeldende vertaling gemaakt van het thema 'voorbeeldig'; hoe hebben kunstenaars zich door de eeuwen heen laten inspireren door hun voorgangers en welke rol spelen factoren als cultuur, tijd, generatie en smaak daarbij? De leerlingen waren zelf aanwezig en vertelden graag over hun werk.

Ook de havoleerlingen hebben aan een gedroomd examenproject gewerkt. In drie weken tijd maakten ze een muurschildering in de kamer van de rector. Thema: utopisch Van Maerlant. Aan dit zelfgekozen thema hebben ze na een stevig ontwerpproces een heel bijzondere draai gegeven.

De poëzieposters, een project van de secties tekenen en Nederlands, worden op diverse plaatsen gepresenteerd.

Wat aan dit project voorafging: enkele maanden geleden is door de sectie Nederlands een wedstrijd uitgeschreven om een gedicht te maken over het thema 'lucht' en/of 'water'. Uit de honderden inzendingen zijn 30 gedichten geselecteerd. Een deel van deze gedichten kreeg een koninklijke behandeling: onder regie van de sectie tekenen en poëzie-uitgeverij Plint zijn er door leerlingen posters van gemaakt. Op aangeven van de sectie muziek is een ander deel naar muziek vertaald.

Klik hier voor een fotoverslag