Rake woorden, beeldende hoogstandjes en ontregelende performances

23 april 2018

Rake woorden, beeldende hoogstandjes en ontregelende performances
Examenexpositie tekenen, poëziemiddag en meer

"Ik stel me voor dat mijn woorden als werpmessen door de kamer vliegen, rakend wat ze raken moeten...." Dat schreef Brian van den Boomen naar aanleiding van de opdracht van de sectie Nederlands: maak een gedicht met als thema 'stel je voor'.

Woensdagmiddag 25 april zijn de gedichten van Brian en van 29 andere leerlingen te lezen, te zien of te beleven tijdens de poëtische kunsthappening die de secties tekenen en Nederlands jaarlijks samen organiseren. Dat belooft net als altijd een middag vol beeldende en poëtische hoogstandjes te worden. En nieuw: ook met een paar theatrale uitbarstingen.

Wat is er precies te doen? Wie woensdagmiddag even de school binnenwipt, kan om te beginnen zijn hart ophalen bij de examenexpositie van de sectie tekenen. Deze wordt gecombineerd met een presentatie van de mooiste poëzieposters en de beste gedichten van dit jaar. Verder is er een verrassingspakket: leerlingen die de genomineerde gedichten van een nieuwe 'twist' voorzien hebben.

De middag start om 16 uur in de aula. Daarna is er een route die begint in de lokalen A12 en A13. Daar hebben de leerlingen van havo-5 een muurschildering met als thema 'de klassieke oudheid' aangebracht. Behalve het resultaat is hier ook het ontwerpproces dat de leerlingen doorliepen interessant. Nieuwsgierig? Werp met de makers een blik op hun betoverende visioen.
C5 is omgetoverd tot expositieruimte met het examenwerk van de vwo-leerlingen tekenen. Traditioneel betekent dat: omvallen van bewondering. De leerlingen zijn zelf aanwezig en vertellen graag over hun werk; grijp je kans om vragen te stellen aan de kunstenaars. Complimentjes mogen ook.
De gedichten en de poëzieposters worden op diverse plekken gepresenteerd, onder meer in de Van Galenhof. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om met een stembiljet op hun favoriete poster te stemmen. Aan het eind van de middag, rond 17.30 uur, worden de stemmen geteld en wordt bekendgemaakt welke poster het meest geslaagd wordt gevonden en dus de publieksprijs wint.
Wat voorafging: de sectie Nederlands schreef een gedichtenwedstrijd uit. Voornaamste eis: het gedicht moet een verwerking zijn van de frase 'stel je voor...'. Uit de honderden inzendingen zijn 30 gedichten geselecteerd. Een deel van deze gedichten kreeg een bijzondere behandeling: onder regie van de sectie tekenen en poëzie-uitgeverij Plint zijn er posters van gemaakt. De sectie drama hielp om enkele gedichten bovendien een theatrale vertaling te geven.
Alle genomineerde gedichten zijn 25 april te lezen en maken kans op een prijs. Naast de publieksprijs zijn er vakjuryprijzen: de sectie Nederlands reikt prijzen uit voor de beste gedichten, de sectie tekenen voor het beste beeld, en poëzie-uitgeverij Plint voor de beste combi van gedicht en verbeelding. De winnende gedichten worden natuurlijk ook voorgedragen! Dus: kom, kijk en luister!