Over het belang van herinneren en vergeten

23 april 2018

Over het belang van herinneren en vergeten
In memoriam-tentoonstelling over de kinderen van Bullenhuser Damm

Waarom is het verhaal van Anne Frank heel bekend en dat van Lex en Edo Hornemann maar een beetje? Wat bewoog de nazi-artsen om medische experimenten op deze jongens uit te voeren? En waarom is het in 2018 nog steeds een goed idee om bij dit soort vragen stil te staan? Dinsdag 15 mei vertellen Vera Frijters, Emma Schleipen en Ceder Stompff erover bij de opening van de tentoonstelling 'De kinderen van Bullenhuser Damm'.

Docenten en leerlingen van het Van Maerlantlyceum haalden deze reizende tentoonstelling naar Eindhoven. Hun eerste doel: een eerbetoon aan de Eindhovense broertjes Lex en Edo Hornemann die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit de Staringstraat gedeporteerd werden naar Kamp Vught om vervolgens via Auschwitz in het concentratiekamp Neuengamme te belanden. Hun tweede doel: nadenken over het belang van herinneren.

De tentoonstelling is te vinden in de hal van het Van Maerlantlyceum. Op manshoge panelen wordt in tekst en beeld het lot van Lex en Edo en achttien andere kinderen geschetst. Op zes- en achtjarige leeftijd kwamen de twee broertjes zonder hun ouders aan in KZ Neuengamme. Hier werden zij en 18 lotgenoten door SS-arts Kurt Heißmeyer misbruikt voor medische experimenten. Lex en Edo werden besmet met tuberculose en vlak voor het eind van de oorlog om het leven gebracht, in de school aan de Bullenhuser Damm.

De tentoonstelling is tot 30 mei op werkdagen te bezoeken van 15 tot 17 uur.

Klik hieronder voor de tentoonstelling in de media

Eerbetoon aan vermoorde Eindhovense broertjes Hornemann (Studio040)

De moord op Edo en Lexje maakt nog steeds indruk: 'De gruwelijke details hoorde ik later pas' (Omroep Brabant)

Eindhovens Dagblad