Ontsnappen uit het Van Maerlant

26 november 2018

Anne en Eva bouwen een escaperoom.

Anne Gras en Eva Willems wisten vorig jaar meteen wat ze in hun PLATO-project wilden doen: een escaperoom ontwerpen. Het werd er eentje speciaal voor het Van Maerlant. Of beter gezegd: voor achtstegroepers die graag willen weten wat hen op 'de middelbare' te wachten staat.

Geweldig idee, met binnenkort een nog geweldiger vervolg. Anne en Eva zijn samen met Tom Huiben, Wouter Witteman, meneer Van Herpen en een aantal regelmatige bezoekers van de makersklas de escaperoom echt aan het bouwen. In de kelder is een ruimte door de conciërges leeggemaakt. Die wordt nu omgetoverd tot een lokaal uit het begin van de jaartelling van het Van Maerlant: de bezoekers krijgen het idee dat ze geteleporteerd zijn naar een klas van honderd jaar geleden.
Anne: "Wie wil terugkeren naar het hier en nu moet allerlei raadsels en puzzels oplossen. Die hebben allemaal te maken met de middelbare school. Een voorbeeld? Er zit een opdracht bij waarbij je met een coördinatenstelsel moet werken. Dat is iets wat je leert op de middelbare school. In onze escaperoom leren de bezoekers het ook door gewoon de opdracht goed te bestuderen."
Die opdrachten beloven spectaculair te worden. Eva: "Er zijn lasers, camera's en rookmachines besteld. Meer zeg ik niet, maar er zitten echt dikke verrassingen in. Het enige waar we ons een beetje druk over maken is de levering. We hopen dat alles op tijd binnenkomt, zodat we eind januari alles af hebben."

Voor de bezoekers die straks niet uit de opdracht komen is er gelukkig hulp op afstand. In de controlekamer naast de escaperoom kijkt iemand mee. Eva: "Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een groep heel lang vastzit; het moet wel leuk blijven en iedereen moet zich veilig voelen."