Klas H3a en de Culturele dienstplicht

23 april 2018

Klas H3a en de Culturele dienstplicht

Klas H3a krijgt dinsdagochtend een wel heel bijzonder cadeautje. Fotograaf Barbara Visser geeft de klas een lezing en workshop. Waarom? Barbara Visser noemt het 'culturele dienstplicht'. Zij vindt met de Koninklijke Academie van Kunsten dat organisaties die subsidie krijgen een gebaar moeten maken naar de gemeenschap. De Koninklijke Academie maakt dat gebaar richting scholen; deze konden zich onlangs opgeven voor een workshop waarin een kunstenaar of artiest met de leerlingen komt praten over het belang van kunst. Het Van Maerlant zei meteen 'ja'. De doelstelling – ruim baan voor de verbeelding- omarmen we ook in onze lessen. We zijn dan ook benieuwd en nu al enthousiast!
De leden van de Akademie voor Kunsten zijn choreografen, beeldend kunstenaars, schrijvers, ontwerpers, musici, filmmakers, fotografen, modeontwerpers, theatermakers, architecten. Sinds dit jaar brengen zij allemaal een keer per jaar hun praktijk naar scholen: ze vertellen in een klas over hun werk, hun aanpak, en hun fascinaties. De bedoeling is vooral om te doen, te tonen en ervaringen te delen. Op die manier hopen zij de verbeelding van de leerlingen aan het werk te zetten. "Daar zijn verhalen voor nodig die bijvoorbeeld empathie creëren, ideeën om dat wat is, anders te zien, en dat wat anders is, te zien als potentie. In contact komen met zulke ideeën is een voorwaarde."

Foto: Still / Barbara Visser www.barbaravisser.net