I like school and school likes me

09 april 2019

Theater Artemis en Design Museum Den Bosch realiseerden in het grootste geheim het edgy kunstproject I like school and school likes me.

Tussen april 2017 en januari 2019 verbleven op negen middelbare scholen tien verschillende kunstenaars, voor telkens drie dagen en drie nachten. I like school and school likes me is een onderzoek naar de interactie tussen kunst en onderwijs: wordt het een confrontatie of dialoog.

De performance van Joseph Beuys uit 1974 I like Amerca and America likes me lag aan de basis van dit kunstproject. De kunstenaar liet zich voor drie dagen in een galerie opsluiten met een coyote, enkel uitgerust met vilten dekens, zijn wandelstok en handschoenen. De kunstenaar herhaalde een reeks handelingen, de blik steeds gefocust op het dier. Aan het einde van de drie dagen omhelsde Beuys de coyote.

I like school and school likes me is een hedendaagse re-enactment van die performance waar Gerard Herman drie dagen non-stop op het Van Maerlantlyceum verbleef. Vanuit zijn artistieke eigenheid en dagelijkse beslommeringen, probeerde hij een verstandhouding op te bouwen met de schoolse omgeving en de leerlingen en hen in beweging te brengen. Hoe reageren zij daarop.

Het Van Maerlantlyceum was de eerste school en het CSG Jan Arentsz uit Zuid- Scharwoude was de laatste school die hieraan deelnam. Afgelopen vrijdag hebben beide scholen een tegenbezoek gebracht. Twee ex-leerlingen - Rosemarie Koster en Bram Scharpach - hebben Toine Klaassen, een performance kunstenaar die lid is van de door hemzelf opgerichte Dutch Bushmen Tribe, meegeholpen met de voorbereiding van zijn act die avond. Zij hebben hem wit geschminkt en getooid met paardenbloemen. Mara Vlemmix is veel in gesprek geweest met de aanwezige kunstenaars. Zij is ook blijven slapen samen met twee docenten, Elly Nietvelt en Astrid Voskuilen. Het was een avond en nacht vol verwondering, verrassing en puur plezier. Gerard Herman trad o.a. op met zijn tweekoppige Schlagerband. Een uniek avontuur om nooit meer te vergeten.

Filmmaker Melanie Pardoel maakte van elke uitvoering een documentaire. Deze documentaires en de weerslag van het project vormen de bijzondere presentatie I like school and school likes me, die tot en met 12 mei te zien is in het auditorium van het Design Museum.

TICKETS VIA: https://designmuseum.nl/tentoonstelling/ilikeschool/
FACEBOOK EVENT; https://www.facebook.com/events/400302594105851/