De hele dag word je scherp gehouden

Sam Snoeijen (6 gymnasium) is laaiend enthousiast over haar studiereis "Retorica in Rome", waarvoor ze van 3 tot 10 september in de eeuwige stad verbleef. "Alles is tot nu toe ver boven eventuele verwachtingen uitgestegen! De lessen beginnen met theorie, maar eindigen vrijwel altijd in diepgaande discussies."

Sam werd geselecteerd uit leerlingen uit heel Nederland om deel te nemen aan de studiereis en het onderwijsprogramma. In de ochtend krijgen de leerlingen les over kerkvader Augustinus en de beroemde redenaar en politicus Cicero. Voor Sam als gymnasiumleerling met eindexamenvak Latijn extra interessant, omdat zij dit jaar voor haar eindexamen ook grote stukken Cicero gaat vertalen. Sam: "Elke ochtend krijgen we de opdracht om een speech te schrijven naar aanleiding van de lesstof en later die dag voeren we ze op, zelfs op het Forum Romanum. s Middags gaan we de stad in en ontmoeten we mensen die hier wonen." Zo kwam Sam thuis bij Hans Hoogeveen, vertegenwoordiger bij de VN-organisatie voor voedsel en landbouw (FAO) en en ontmoette de groep ook ambassadeur Joep Wijnands.  "De dagen waren heel druk en intensief", concludeert Sam, "maar ik heb ongelooflijk veel geleerd! Ik ben nu bezig een samenvatting te maken en ga alles voor mijn klas Latijn presenteren."