Hoofdluis in opmars

Van een basisschool in de regio Eindhoven ontvingen wij een 'brandmail' m.b.t. de enorme toename van het aantal gevallen hoofdluis. Niet alleen op de basisscholen, maar ook op de scholen voor voortgezet onderwijs. Volgens het RIVM is het een landelijk fenomeen en is de toename waarschijnlijk het gevolg van het maken van selfies en de 'hugs' die op dit moment erg 'in' zijn.

Wat kunnen jullie zelf doen? Op de site van het RIVM staat o.a. het volgende:

"Luis in je haar? Kammen maar!

Hoofdluis kun je krijgen van iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere, bijvoorbeeld als kinderen met elkaar spelen of een selfie maken. Ze verplaatsen zich niet via kleding, beddengoed of knuffels. Op basisscholen controleren luizenouders regelmatig of er hoofdluis is. Hoofdluis komt echter bij alle kinderen voor, dus ook bij kinderen jonger dan 4 jaar en kinderen die op de middelbare school zitten. Het is dus ook belangrijk om kinderen thuis regelmatig te controleren op hoofdluis. Je kunt dit bijvoorbeeld op de eerste dag van elke maand doen. Hoofdluizen zijn niet schadelijk, maar vooral vervelend. Ze kunnen voor veel jeuk zorgen. Om te voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk om regelmatig het haar te controleren. Als kinderen hoofdluis hebben, is het belangrijk dat gezinsleden, klasgenootjes of vriendjes met hoofdluis tegelijkertijd worden behandeld. Zo kunnen ze elkaar niet steeds opnieuw besmetten."

Mocht je onverhoopt toch last hebben van hoofdluis, dan is het goed hiervan je mentor of de afdeling op de hoogte te stellen. We kunnen dan, zonder vermelding van namen, de klas op de hoogte stellen van het feit dat 'er hoofluis is geconstateerd'. Verder helemaal niets. Dit alleen omdat het goed is te weten dat iedereen even extra op moet letten.

Meer informatie is te vinden op: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hoofdluis