Junior Med School

Op vrijdag 10 november heeft Dirk-Jan Teunissen, VWO-6, met een presentatie over "Stamcelbetrokkenheid bij tumorgenese" het Junior Med School programma afgesloten en zijn certificaat gehaald, wat direct toegang geeft tot de studie geneeskunde aan het Erasmus MC. Dirk-Jan is met 25 andere ambitieuze leerlingen uit heel Nederland geselecteerd voor dit intensieve programma. Tijdens en na de zomervakantie heeft hij samen met Matijs Palmans (Utrecht Stedelijk Gymnasium)  aan het onderzoek en de verslaglegging gewerkt. Gedurende de zomervakantie van 2016 hebben ze 2 weken aaneengesloten, en tijdens VWO-5 ook nog 10 dagen, colleges gevolgd  bij het Erasmus MC in Rotterdam.

 

 

De presentatie over het onderzoek kunnen jullie allemaal horen tijdens de profielwerkstuk avond.

Dirk-Jan, proficiat met je goede presentatie afgelopen vrijdag en het behaalde resultaat!

 

De heer Verrijt

 

Tijdens de colleges van het Junior Med School programma werden veel onderwerpen behandeld, zoals: cardiologie,  neurologie, hormoonhuishouding, radiologie en oncologie. We hebben bij ons onderzoek "Stamcelbetrokkenheid bij tumorgenese" gekeken of stamcellen, die mee getransplanteerd werden met de donornier, betrokken kunnen zijn geweest bij het ontstaan van een tumor in de ontvangende patiënt. Met behulp van de fluorescentie-in-situ hybridisatie (FISH) methode hebben we gezocht naar afwijkende chromosomen in het tumorweefsel. We hebben gevonden dat stamcellen in een donororgaan inderdaad een rol kunnen spelen bij tumorgenese, ook al moet er nog verder onderzoek worden verricht.

 

Deelname aan dit Junior Med School programma was een geweldige ervaring, omdat ik al vroeg kon ervaren wat de opleiding geneeskunde en het verrichten van wetenschappelijk onderzoek nu werkelijk inhoudt! Ik raad iedereen, die interesse heeft in een geneeskunde opleiding,  aan om  te proberen bij het Junior Med School programma een plaats te krijgen.

 

Ik wil graag de afdeling van het Van Maerlant bedanken voor het voordragen en het mogelijk maken om het programma te volgen. En verder iedereen voor hun interesse.

 

 

Dirk-Jan Teunissen, VWO-6