Geniale roadtrip

Doe je zelf een plezier en redeneer als Einstein: logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal. Het is dus meer dan verstandig om woensdagmiddag 24 mei een bezoek te brengen aan benedengymzaal. Vanaf 16 uur start daar een middag vol beeldende, muzikale en poëtische verrassingen. Goed voor een roadtrip langs alle zonbestemmingen van de fantasie.

Die zonbestemmingen beloven nog verrassender te zijn dan anders. De examenexpostie van de sectie tekenen wordt gecombineerd met een presentatie van de mooiste poëzieposters en de beste gedichten van dit jaar, en – nieuw! – met heel veel optredens van leerlingen die de genomineerde gedichten op muziek hebben gezet.

De examenexpositie van de vwo-leerlingen is te vinden in de gymzaal. De leerlingen hebben een beeldende vertaling gemaakt van het thema 'voorbeeldig'; hoe hebben kunstenaars zich door de eeuwen heen laten inspireren door hun voorgangers en welke rol spelen factoren als cultuur, tijd, generatie en smaak daarbij? De leerlingen zijn zelf aanwezig en vertellen graag over hun werk; grijp je kans om vragen te stellen aan de kunstenaars. Complimentjes mogen ook.

Ook de havoleerlingen hebben aan een gedroomd examenproject gewerkt. In drie weken tijd maakten ze een muurschildering in de kamer van de rector. Thema: utopisch Van Maerlant. Aan dit zelfgekozen thema hebben ze na een stevig ontwerpproces een heel bijzondere draai gegeven. Nieuwsgierig? Kom, en werp met de makers een blik op de visionaire wereld waar de rector inmiddels dagelijks zicht op heeft.

De poëzieposters, een project van de secties tekenen en Nederlands, worden op diverse plaatsen gepresenteerd. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om met een stembiljet op hun favoriete poster te stemmen. Aan het eind van de middag, rond 17.30 uur, worden de stemmen geteld en wordt bekendgemaakt welke poster het meest geslaagd wordt gevonden en dus de publieksprijs wint.

Wat aan dit project voorafging: enkele maanden geleden is door de sectie Nederlands een wedstrijd uitgeschreven om een gedicht te maken over het thema 'lucht' en/of 'water'. Uit de honderden inzendingen zijn 30 gedichten geselecteerd. Een deel van deze gedichten kreeg een koninklijke behandeling: onder regie van de sectie tekenen en poëzie-uitgeverij Plint zijn er door leerlingen posters van gemaakt. Op aangeven van de sectie muziek is een ander deel naar muziek vertaald.

Donderdagmiddag wordt niet alleen de publieksprijs uitgereikt. Er zijn ook vakjuryprijzen: de sectie Nederlands reikt prijzen uit voor de beste gedichten, de sectie tekenen voor het beste beeld, en poëzieuitgeverij Plint voor de beste combi van gedicht en verbeelding.  Boekhandel Van Piere is aanwezig om talent te scouten.