Excursie Nijmegen

Het traditionele uitje naar Leiden, Rijksmuseum van Oudheden en Naturalis, voor de gymnasium-brugklassen kon dit jaar niet doorgaan. Het alternatief is een uitstapje naar Nijmegen geworden. De ruim negentig leerlingen hebben gedurende de dag drie locaties bezocht : het Afrikamuseum, het MuZIEum en Museum het Valkhof.

In deze door de Romeinen gestichte stad kon een bezoek aan het Valkhofmuseum voor Oudheden natuurlijk niet uitblijven. Het programma hier was divers : een rondleiding rondom het museum met uitleg over de geschiedenis van de stad en omgeving, een practicum met authentiek archeologisch materiaal of een rondleiding door de topstukken van de vaste collectie.

In het Afrikamuseum hebben de leerlingen kennis gemaakt met andere culturen en de religies van Afrika. Tijdens praktische workshops hebben zij hun eigen krachtbeelden en cultusvoorwerpen geknusteld.

De laatste locatie, het MuZIEum, heeft de leerlingen geconfronteerd met de belevingswereld van de blinden en slechtzienden. Van experts en ervaringsdeskundigen kregen zij tekst en uitleg, maar werden vooral ondergedompeld in de wereld van een blinde in de 'donker-beleving', waar de leerlingen hebben ervaren hoe het is om te leven zonder te kunnen vertrouwen op je zicht.

Het programma was bomvol en gevarieerd ; het weer in de ochtend viel wat tegen, maar klaarde gelukkig op; en alle begeleiders van de musea waren natuurlijk zeer tevreden over onze geïnteresseerde leerlingen. Al met al een drukke en mooie dag!