Rome - Italië

Wanneer ik terugdenk aan de Romereis, dan denk ik aan de enorme hoeveelheid moois die we hebben gezien. Het Pantheon, forum, Colosseum, Pompeii: alle grote publiekstrekkers hebben we wel gehad. Maar ook heel veel andere monumenten, musea en kerken ontbraken niet; voor mijn gevoel waren het er wel honderd. Meneer De Wit zorgde hierbij voor de brute kennis, waarna je vaak even bij moest komen bij de luchtigere verhalen van mevrouw Barneveld en meneer De Jong.

Gelukkig was de weergod Jupiter ons gedurende de hele week goedgezind. Met volle zon en aangename temperaturen net boven de 20 graden hadden we het niet beter kunnen treffen.

Onze dagen begonnen met een stevig ontbijt in het hotel, dat door velen smerig genoeg werd gevonden om al vroeg de supermarkt op te zoeken. Met gemiddelde loopafstanden van twintig kilometer per dag was je blij wanneer je tussen de middag, onder het genot van een flinke pizza, even kon uitrusten.

De avonden werden door iedereen vrij besteed. Wie nog niet moe was ging voor een laatste wandeling, hoewel de meesten toch de voorkeur gaven aan een ontspannen potje kaarten. Maar niet te lang hoor, de volgende dag moest je immers overal weer op tijd kunnen verschijnen, een taak die voor de begeleiding vaak lastiger bleek te zijn dan voor de deelnemers.

Op de kartonnen pizza's van Super Mario na was het een reis om nooit te vergeten. Helaas kan ik niet meer vertellen, want we weten allemaal: what happens in Rome, stays in Rome.

                      

Wouter Witteman vwo-5