Project Artemis en Stedelijk Museum Den Bosch

Vreemde gast

Van Maerlant draait proef met project Artemis en Stedelijk Museum Den Bosch.

Slapen op school: de meeste leerlingen en docenten moeten er niet aan denken. Toch probeerden mevrouw Nietvelt, Leeuw en Swinkels, en meneer Habraken het deze week uit. Voor de goede zaak, uiteraard. Zij begeleidden Gerard Herman, een kunstenaar die van zondag tot woensdag zijn intrek in het Van Maerlant had genomen. De kunstenaar overnachtte in een tentje op de B-verdieping, recht voor de hoofdtrap. Overdag was hij te vinden in de hal, verwonderde zich over hetgeen hij zag, sprak daarover met leerlingen en verwerkte zijn ervaringen in tekeningen en gedichten.

Supercool, vond Jarko Verwater het. Hij fantaseerde er zelf al weleens over om een nacht op school te blijven, en dan om middernacht een complete gymzaal helemaal voor zichzelf te hebben. Wat hij dan zou doen? Geen idee, basketballen misschien.

Ook Marjolijn van der Heijden en Michelle Anema herkenden de fantasie. "Zoiets bedenk je weleens, maar de gedachte om het echt te doen vind ik hartstikke leuk. Ook zoiets geks blijkt dus gewoon te kunnen."

Het verblijf van Herman was een idee van Theater Artemis en het Stedelijk Museum Den Bosch. Geïnspireerd door een experiment van Joseph Beuys, vroegen deze zich af wat er zou gebeuren als een kunstenaar enkele dagen op school zou wonen. Drama-docent Elly Nietvelt haalde het idee naar het Van Maerlant: "Die vraag was vooral spannend, omdat niemand vooraf wist dat het om een kunstenaar ging. Maandagochtend stond er plots een tentje met een man die overduidelijk niet op school hoorde. Wat gebeurt er dan?"

Tot grote commotie leidde het in elk geval niet. Leerlingen verwonderden zich wel. Ze spraken Herman aan of schreven briefjes: "Krijg je geen nachtmerries van enge leraren?" En: "Mag ik in uw tentje slapen, want ik heb zoveel huiswerk dat ik net zo goed niet naar huis kan gaan."

Herman verwerkte de teksten die hij in de hal oppikte tot poëzie. Posters, proefwerkblaadjes, en folders belandden in zijn bundel ' Werken na school' Vanaf dinsdag lag deze bundel er voor de 'heb'. En soms ter verontrusting:

De reacties van de leerlingen zijn in woord en beeld gevangen en worden binnenkort verwerkt tot een document dat niet de bedoeling heeft daar iets van te leren. Of in de woorden van Gerard Herman: zonder context is kunst mooier.

Leuke oproep!!!

Het onverwachte bezoek is vertrokken: kunstenaar Gerard Herman is weer veilig thuis in Antwerpen. Gedurende drie dagen heeft hij bij jullie gebivakkeerd in een klein tentje. Hij heeft, geïnspireerd door het gebouw, door vondsten in de school en door jullie, muziek gemaakt, gedicht en getekend. Wat overblijft zijn verschillende boekjes (heb je er al een bemachtigd?!) en de foto's en film van jullie en van filmer Melanie. Die krijgen jullie binnenkort wel te zien. Voor nu zijn we benieuwd of jullie iets terug kunnen sturen aan Gerard: een kort gedicht, tekening, foto of misschien zelfs muziek. Geïnspireerd door zijn werk, aanwezigheid of door wat hij achterliet. Via Elly Nietvelt komt het bij hem terecht ... of stuur naar erica@artemis.nl. Dank je!!!!