La Seyne Sur Mer - Frankrijk

Ik ben Derk Beemer uit V5C en ik heb een uitwisseling gehad met een groep leerlingen uit het Franse kustdorpje La Seyne sur Mer. Alvorens ik ga vertellen wat ik van de gehele uitwisseling vond, moet ik bekennen dat ik van te voren de uitwisseling laag had ingeschat in vergelijking met andere reizen, maar zoals je al kunt lezen was het juist heel erg leuk vergeleken met andere reizen. Ten eerste zijn Fransen enorm gastvrij, ondanks dat Engels voor sommige gastouders heel lastig was te begrijpen. Ik weet niet met hoeveel cadeautjes ik naar huis ben gegaan. Ik had het geluk dat ik twee uitwisselingsstudentes had, dat gaf mij de mogelijkheid om een goede visie te krijgen op de verschillende levensstijlen daar. Ik kan je vertellen dat die in Frankrijk iets warmer is dan hier. Ik kreeg zelfs een soort van schuldgevoel soms. Die Fransen zijn altijd bezig met aardig en lief te zijn voor elkaar (en dan niet gelogen), roddelen bestaat daar blijkbaar niet en afzoenen gebeurt daar constant. Constant? Ja echt! Waar wij in de gang gewoon hoi zeggen tegen elkaar en doorlopen zoenen Fransen elkaar (bij volwassenen ook gewoon mannen) en houden een heel kort gesprekje, ook al is dat de derde keer dat je die persoon ziet! Mijn uitwisseling vond het in Nederland al vreemd dat ik niet gedag zei tegen een vriend in de mediatheek, nou weet ik waarom. Fransen zijn dus sociale wezens, erg open en kunnen ook nog eens goed samenwerken als groep. Dit zijn dus niet die chagrijnige campingfransozen of eigenwijze Fransen die geen Engels wilden spreken.

Niet alleen de hele ervaring was speciaal, nee, ook wat we hebben gedaan zal ik niet vergeten. De reis (want dat was het soort van) was ongelooflijk goed voorbereid, we hebben prachtige steden gezien. Een aantal dingen daarvan waren: Arles, wat een hele grote mooie oude stad was, met Romeinse bouwwerken die nog heel erg in tact waren gebleven; We zijn een dagje naar zoutbassins geweest, wat een heel apart landschap vormde (heide en zee); maar ook gewoon het stadse Marseille en Toulon was gewoon geweldig voor iedereen die van lol en winkelen houdt. Onderling is er ook veel georganiseerd, die Fransen houden wel van een feestje, dus we waren 's avonds meestal bij iemand anders thuis dan je gastgezin.

Ik ben dus heel erg blij met deze uitwisseling geweest: ik heb nieuwe vrienden gemaakt, mijn Frans heel erg verbetert (zelfs mensen zonder het vak herkende woorden aan het einde van de week), heb genoeg gedaan en de groep was heel erg leuk.

Dus volgend jaar wanneer je moet kiezen welke buitenlandse reis je neemt, kijk dan niet naar het aantal kilometers of de vlag, want La Seyne ligt op een plek waar het zo prachtig is dat het niet te vergelijken is met de rest van Frankrijk. Want ik ben gewoon verbrand met 24 graden Celsius.

Ik bedank Mevrouw van der Wegen, Mevrouw Coumou en Mevrouw Staassen voor het organiseren van deze geweldige uitwisseling, maar ook onze zuiderburen hebben ons goed vermaakt.