Ereveld Eindhoven komt tot leven

Een deel van de begraafplaats 'De Oude Toren' is in gebruik als militaire begraafplaats van het Gemenebest.
Er liggen 686 slachtoffers begraven, vrijwel allen oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Bijna vier/vijfde daarvan was onderdeel van de luchtmacht, en is gesneuveld bij luchtaanvallen tussen 1941 en 1944 boven dit deel van Nederland, of bij terugkeer uit Duitsland. De hier begraven slachtoffers van de landmacht sneuvelden tussen september 1944 en mei 1945; zij zijn afkomstig uit twee Britse hospitaals (79th en 86th British General Hospitals) die in die periode in Eindhoven waren gevestigd. Van de begravenen is 570 Brits, 38 Australisch, 50 Canadees, 1 Zuid-Afrikaans, 4 Nederlands, 9 Nieuw-Zeelander en 14 Pools.

Op vrijdag 4 mei 2017 komt het Ereveld op de begraafplaats de 'Oude Toren' in Eindhoven even tot leven. Honderden geallieerde oorlogsslachtoffers krijgen een gezicht omdat ze worden vertegenwoordigd door jongeren. Bekijk de video hieronder (trailer) om meer te weten over dit unieke herdenkingsconcept.

Sta even stil en doe mee!

Wij zijn op zoek naar jongeren die op vrijdag-avond 4 mei een oorlogsslachtoffer een gezicht willen geven. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen onder begeleiding meedoen. De maximale leeftijd is 21 jaar.

Wil jij meedoen omdat jij het belangrijk vindt dat we oorlogsslachtoffers nooit vergeten en wil jij ook iemand eren? Ga dan naar onze website www.stichting18september.nl. Je kunt je hier inschrijven.

Door mee te doen ga je ermee akkoord dat er foto's en video opnamen worden gemaakt (ook televisie) en ben je tussen 18:30 – 20:30 uur op vrijdag 4 mei 2017 aanwezig op Begraafplaats 'De Oude Toren' in Eindhoven (Woensel).

Voorafgaand aan de jaarlijkse dodenherdenking om 20.00 uur zal de burgemeester van Eindhoven, John Joritsma, een rondgang maken langs de graven van de geallieerde oorlogsslachtoffers.

Er is uitgebreide ondersteuning van de 13e Lichte Brigade uit Oirschot. Er wordt gezorgd voor eten en drinken voor alle deelnemers.

De geallieerde oorlogsgraven op deze begraafplaats worden ook in beeld gebracht op de website van de Gravenstichting Brabant.