Ons onderwijs

Onderzoek op het Van Maerlant

Op het Van Maerlant vinden we onderzoeksvaardigheden heel belangrijk. In de brugklas beginnen we bij het begin: je leert leren. Dat betekent allereerst dat je leert plannen met onze eigen planagenda. Je leert omgaan met de computer, wordt mediawijs en leert programmeren. Je leert na te denken over je studiehouding en de aanpak van je huiswerk. Je leert vragen stellen, wordt kritisch en je leert te herkennen welke informatie belangrijk en betrouwbaar is.

Lukt het leren niet meteen, dan word je geholpen door de vakdocent, de mentor, de zorgafdeling, in de vakstudie of door onze tutors: uitblinkers uit de hogere klassen die je graag verder helpen.
Lukt het juist erg goed, dan kun je je opgeven voor het PLATO-project. Dat project is er speciaal voor leerlingen uit klas 1 tot en met 5 die een extra uitdaging willen en aankunnen. Zij mogen onder lestijd - maximaal zes lessen per week - werken aan een onderwerp dat ze zelf interessant vinden. En dat kan van alles zijn: een film maken, een blog schrijven, ontdekken hoe de bliksem werkt. Daarbij krijg je begeleiding van een docent.

In de klassen na de brugklas word je een steeds betere onderzoeker. Eenmaal in de bovenbouw krijg je de vrijheid om binnen en buiten de school je eigen onderzoek op te zetten. Maar ook daar laten we je niet los: je profielwerkstuk steek je bijvoorbeeld deels onder het toeziend oog van onze docenten in elkaar.

Ben je nieuwsgierig geworden? Klik hier voor de onderzoeksagenda.