Onderwijs op afstand

Onderwijs op afstand

Het klaslokaal maakt plaats voor Microsoft Teams

Het was even wennen voor leerlingen en docenten, maar het werkt als een tierelier: online onderwijs. Sinds 11 maart zijn de lessen ten gevolge van het coronavirus ook online te volgen. Met het lesmateriaal op magister, het gebruik van Microsoft Teams als platform en de investering in laptops voor leerlingen en docenten de laatste drie jaar is nu online onderwijs mogelijk.

 

 

                           FOTO KEES MARTENS/DCI 

 

Online onderwijs als een ontdekkingstocht

Het online onderwijs is voor leerlingen en docenten een ontdekkingstocht. Wat werkt wel en wat niet: het is een kwestie van uitproberen, evalueren en bijstellen. We zijn begonnen met digitale toegang tot de fysieke lessen. Het onderwijs wordt inmiddels volledig online aangeboden. Docenten geven les vanuit thuis en vanuit een leeg leslokaal op school. Leerlingen volgen thuis de lessen.


Leerlingen als eigenaar van hun studievoortgang

Het online onderwijs is voor leerlingen en docenten een ontdekkingstocht. Wat werkt wel en wat niet: het is een kwestie van uitproberen, evalueren en bijstellen. Docenten delen ervaringen, lesvoorbeelden en anekdotes. Leerlingen en ouders geven wekelijks feedback. Elke woensdag wordt het onderwijsprogramma daarop aangepast. De school als waar onderwijslab.

 

 

Leerlingen als eigenaar van hun studievoortgang

Docenten geven geen toetsen en proefwerken. Online onderwijs geeft daarmee een switch aan het onderwijs: leerlingen geven informatie aan docenten over hun studievoortgang. Leerlingen als eigenaar van hun eigen leerproces. Docenten kunnen hun onderwijs op deze behoefte afstemmen.

 

En na de crisis?
Het onderwijs zal anders zijn na de crisis. Hoe dat weten we niet. Duidelijk is dat de huidige situatie ons helpt het onderwijs verder te vernieuwen. Het Van Maerlantlyceum als een waar onderwijslab.

 

Voor andere scholen
Het onderwijs zal anders zijn na de crisis. Ten behoeve van onze jonge generatie delen we graag onze kennis en ervaringen. U kunt contact opnemen via onderstaand mailadres.
info@vanmaerlantlyceum.nl

 

Het Van Maerlant in de publiciteit

 

Eindhovens Dagblad: Van Maerlantlyceum in Eindhoven omzeilt ziekte met les op afstand

 

Studio040: Kwart van de lessen op Van Maerlant digitaal

 

Financieel Dagblad: Scholen bereiden zich met man en macht voor op noodscenario's

 

 

Kaartje in het kader van de actie: "Stuur een kaartje naar een bewoner van een zorginstelling"

 

 

 

Activiteiten

 

Stuur een kaartje aan een bewoner van een zorginstelling!

 

Daag je docent of vriend/vriendin uit via Instagram en blijf in zo beweging!

 

allemaal online

want Teams redt ons onderwijs

's ochtends toch samen

(Haiku van Cyza van Deijk in Trouw 21/3/20)

 

 

lees meer


Professionele leergemeenschap

 

Docenten, leerlingen en ouders leren van elkaar. Hieronder interessante links om te delen.


Inspirerende voorbeelden

 


Evaluatie

 

Graag ontvangen wij wekelijks jullie feedback (wekelijks) voor donderdag 12u.


School als onderwijslab

 

De school hecht als academische opleidingsschool veel waarde aan onderzoek. Het huidige online onderwijs is onderwerp van onderzoek.

lees meer


Quotes

 

Graag wil ik u, het schoolbestuur en de docenten complimenteren met de bijzonder prettige en nauwkeurige wijze van communiceren en informeren. In een uitzonnderlijke crisis als deze, waar onze gezondheid en die van onze naasten in het geding is, vind ik dat het VML bijzonder snel, voortvarend en succesvol heeft geacteerd en gecommuniceerd.

Direct nadat bekend werd dat de scholen grotendeels moesten sluiten werd "TEAMS" geïnstalleerd en door de docenten bijzonder knap ingezet.

Het VML loopt duidelijk voorop met nieuwe technieken, biedt een luisterend oor bij haar leerlingen en denkt in oplossingen.

Laten we hopen dat we met zijn allen, snel en in goede gezondheid, op deze periode terugkijken.

Een enthousiaste ouder

lees meer