Onderwijs op afstand

Onderwijs op afstand

 

Het Van Maerlantlyceum online in beeld

 

 

<widget><id>11650</id><onload>onLoadMovieplayer</onload></widget>

 

 

Het klaslokaal maakt plaats voor Microsoft Teams

Het was even wennen voor leerlingen en docenten, maar het werkt als een tierelier: online onderwijs. Sinds 11 maart zijn de lessen ten gevolge van het coronavirus ook online te volgen. Met het lesmateriaal op magister, het gebruik van Microsoft Teams als platform en de investering in laptops voor leerlingen en docenten de laatste drie jaar is nu online onderwijs mogelijk.

 

 

                           FOTO KEES MARTENS/DCI 

 

Online onderwijs als een ontdekkingstocht

Het online onderwijs is voor leerlingen en docenten een ontdekkingstocht. Wat werkt wel en wat niet: het is een kwestie van uitproberen, evalueren en bijstellen. We zijn begonnen met digitale toegang tot de fysieke lessen. Het onderwijs wordt inmiddels volledig online aangeboden. Docenten geven les vanuit thuis en vanuit een leeg leslokaal op school. Leerlingen volgen thuis de lessen.


Leerlingen als eigenaar van hun studievoortgang

Het online onderwijs is voor leerlingen en docenten een ontdekkingstocht. Wat werkt wel en wat niet: het is een kwestie van uitproberen, evalueren en bijstellen. Docenten delen ervaringen, lesvoorbeelden en anekdotes. Leerlingen en ouders geven wekelijks feedback. Elke woensdag wordt het onderwijsprogramma daarop aangepast. De school als waar onderwijslab.

 

 

Leerlingen als eigenaar van hun studievoortgang

Docenten geven geen toetsen en proefwerken. Online onderwijs geeft daarmee een switch aan het onderwijs: leerlingen geven informatie aan docenten over hun studievoortgang. Leerlingen als eigenaar van hun eigen leerproces. Docenten kunnen hun onderwijs op deze behoefte afstemmen.

 

Filmpje Plato

 

 

En na de crisis?
Het onderwijs zal anders zijn na de crisis. Hoe dat weten we niet. Duidelijk is dat de huidige situatie ons helpt het onderwijs verder te vernieuwen. Het Van Maerlantlyceum als een waar onderwijslab.

 

Voor andere scholen
Het onderwijs zal anders zijn na de crisis. Ten behoeve van onze jonge generatie delen we graag onze kennis en ervaringen. U kunt contact opnemen via onderstaand mailadres.
info@vanmaerlantlyceum.nl

 

 

 

Het Van Maerlant in de publiciteit

 

De zoektocht naar goed onderwijs na de zomervakantie

 

Studie040  Middelbare scholen zijn klaar voor de herstart 

 

Eindhovens Dagblad: Goede dingen van digitaal onderwijs na crisis behouden

 

Eindhovens Dagblad: Les volgen vanuit je bed

 

Eindhovens Dagblad: Van Maerlantlyceum in Eindhoven omzeilt ziekte met les op afstand

 

Studio040: Kwart van de lessen op Van Maerlant digitaal

 

Financieel Dagblad: Scholen bereiden zich met man en macht voor op noodscenario's

 

 

 

 

 

Professionele leergemeenschap

 

Docenten, leerlingen en ouders leren van elkaar. Hieronder interessante links om te delen.


Inspirerende voorbeelden

 

lees meer


Evaluatie

 

Vragenlijst over het online onderwijs de afgelopen maanden


School als onderwijslab

 

De school hecht als academische opleidingsschool veel waarde aan onderzoek. Het huidige online onderwijs is onderwerp van onderzoek.

lees meer


Quotes

  

Jullie worden vast bedolven onder de complimenten en toch wil ik ook graag van me laten horen: CHAPEAU! Wat een fantastische aanpak in deze bizarre tijd. De duidelijke, wekelijkse informatie, de genomen besluiten en de wil het goede uit deze periode mee te nemen naar de toekomst, doen mij de loftrompet blazen!

Ik wens jullie allen een heerlijke vakantie toe.

lees meer