Allemaal druk in de weer tijdens Community Day

De Community Day van 28 september was een van de feestdagen vanwege ons 100-jarig bestaan. De dag was bedoeld voor iedereen die te maken heeft met het Van Maerlant, zoals oud-leerlingen, leerlingen, oud-docenten, familie, maar ook alle buurtbewoners.
Door Arwen Weerkamp - Fotografie Aedin Mc Cormack

Zaterdag zijn docenten en leerlingen samen druk in de weer om allerlei activiteiten te begeleiden. Zo kun je in het scheikundelokaal proefjes doen om zuren en basen te onderscheiden, een spoedcursus Grieks volgen, er zijn kermisactiviteiten in het gymlokaal en bij de 'Duitsers' kun je dansen op lekkere schlagers.

De docenten Spaans, Mats Bijsterveld, Elly Nietvelt en Anke Den Hollander, hebben buiten een typisch Spaans gerecht gemaakt: paella. Met vlees maar ook vegetarisch. Dit stoppen ze er allemaal in: bloemkool, courgette, champignons, aubergine, tomaat, erwtjes, bouillon en rijst. Alles gaat bij elkaar in een heel grote pan. De bouillon wordt dan opgezogen door de rijst. Ze doen er ook nog saffraan bij voor de oranje kleur. Als het klaar is, hoef je het alleen nog maar met schijfjes limoen te garneren. Het duurt alleen wel lang voordat het klaar is, maar dan is het wel erg lekker!

Bij biologie mag je van alles bekijken door microscopen, waaronder de Waterpest. Het wordt zo genoemd omdat het snel groeit in sloten. Ook kun je de Extatosoma Tiaratum bekijken. Die wordt ook wel de Flappentak genoemd. Het is een wandelende tak die vooral voorkomt in Australië. Verder laten ze zien hoe je een lamshart kunt ontleden. In VWO-6 moeten de leerlingen namelijk de bouw en werking van het hart leren. Op plaatjes zie je niet alles van het hart, dus is het handig om het hart in het echt te zien, vinden de biologiedocenten, onder wie mevrouw Engels.

Op het Van Maerlant is er een interessante naschoolse activiteit. Deze heet het makerslab. Elke vrijdagmiddag na school kunnen leerlingen naar het makerslab gaan. Het makerslab vindt plaats in het Art & Technology-lokaal en is bedoeld om leerlingen te laten werken aan hun eigen project. Je kunt er dingen bouwen, programmeren, verven, noem maar op! Ook op Community Day hebben ze dit laten zien. In het lokaal staan allerlei machines, waaronder een lasersnijder. Op de computer moet je eerst iets programmeren en dan doorsturen naar de printer. De laser gaat dan aan de slag en snijdt heel nauwkeurig in het hout. De docenten vinden het belangrijk dat leerlingen ouderwetse ambachtelijke technieken leren, maar ook moderne technieken, zoals programmeren en omgaan met machines. Leuk dat de bezoekers het zaterdag helemaal met hen eens blijken te zijn!