Het Van Maerlantlyceum: al honderd jaar goed voor elkaar

Dit schooljaar is het zover: het Van Maerlantlyceum bestaat maar liefst 100 jaar! Een unieke gebeurtenis die gevierd moet worden. En dat is precies wat we van plan zijn, samen met u. Tijdens een feestelijk lustrumjaar zullen we terugkijken op het verleden, genieten van het heden en vooruitkijken naar de toekomst van onze bijzondere school.

Dit zullen we doen aan de hand van de thema's technologie, ondernemerschap en creativiteit: thema's die volgens ons verankerd zijn in het DNA van onze school.

Het Van Maerlantlyceum is van oudsher een school waar de mens en zijn verbinding met anderen centraal staat. Op onze school wordt samengeleefd en samen geleerd, met respect voor diversiteit en de eigenheid van leerlingen. Iedereen kan zichzelf zijn op het Van Maerlant. Dat hebben we na 100 jaar nog steeds goed voor elkaar!

Het Van Maerlantlyceum is ook een school die letterlijk midden in de stad en daarmee midden in de samenleving staat. Dit blijkt wel uit jaarlijks terugkerende activiteiten in samenwerking met onder andere het Van Abbemuseum, het Philipsmuseum, het Parktheater en TU/e. Als Brainportschool werkt het Van Maerlantlyceum daarnaast actief aan de ontwikkeling van de 21st-century skills van haar leerlingen en staat daarmee in direct contact met de Brainportregio.

Kortom: het Van Maerlantlyceum is na 100 jaar nog steeds uniek!

Programma in het kort

Ons lustrumprogramma zal op vrijdag 6 september 2019 van start gaan met een blik op de toekomst in de vorm van masterclasses door wetenschappers, ondernemers en creatievelingen voor onze leerlingen. Elke ronde van masterclasses wordt afgesloten met een voetbalwedstrijd tussen robots en leerlingen van onze school. Om 17.00u. is het tijd voor de officiële opening voor genodigden van ons lustrum in de hal van de school, met bijdragen van de directie, docenten en leerlingen, de overhandiging van het eerste exemplaar van ons lustrumboek aan de rector en het uitroepen van de prijsvraag 'De school van de toekomst' voor toekomstige en huidige leerlingen van onze school.

Het heden wordt dit lustrumjaar op 28 september 2019 gevierd met een Community Day waarbij het Van Maerlantlyceum zichzelf aan de buitenwereld zal presenteren met actieve en creatieve activiteiten voor belangstellenden. Deze dag staat in het teken van 'samen leren' en zal worden afgesloten met een hilarische pubquiz waarbij zowel algemene kennis als kennis over het Van Maerlantlyceum zal worden getoetst.

Op 13 december 2019 zal VML Voor Elkaar plaatsvinden: een dag waarop leerlingen en docenten van het Van Maerlant zich op sportieve wijze zullen inzetten voor de Voedselbank Eindhoven om iets terug te geven aan de maatschappij waarvan we deel uitmaken. Deze dag staat in het teken van samen leven. De viering van het heden zal worden afgesloten met een Diner Pensant & Dansant voor het personeel en genodigden.

Het verleden van het Van Maerlantlyceum zal op 19 april 2020 worden gevierd met een hedendaagse terugblik op het verleden, onder andere door middel van een symposium met als thema 'Herdenken in de nieuwe eeuw'. Tijdens dit symposium zal onder andere een door leerlingen gemaakte documentaire worden getoond ter herdenking van de op 20 april 1944 gestorven Eindhovense broeders Hornemann. Op 12 juni 2020 zal er voor de leerlingen een groot Van Maerlantfestival worden georganiseerd, gevolgd door een grote reünie voor onze oud-leerlingen op 13 juni 2020.