Onze leerlingen

Een eeuw Eindhoven Project havo2

Oude postkantoor nabij station ter hoogte van de Bijenkorf. In de verte links de lichttoren van Philips

Klik hier voor de brief aan de ouders van havo 2.

Inleiding en algemene informatie

Door de samenwerking van de docenten van zes uiteenlopende schoolvakken is het idee ontstaan om eens op een andere manier lesstof aan te bieden. Hierbij is de keuze gevallen op een project over Eindhoven. Nu denk je misschien waarom over Eindhoven? Vraag je eens af wat jij weet over de stad waarin je naar school gaat? Misschien weet je wel meer over andere steden, die ver weg gelegen zijn en sta je niet zo stil bij jouw directe omgeving. Met die gedachte is dit project tot stand gekomen. Ken je eigen omgeving!

Bij veel mensen leeft de gedachte dat Eindhoven een saaie stad is. De stad heeft geen oudheden en heeft veel gebouwen gesloopt voor moderne nieuwbouw. Maar wist je dat Eindhoven een veel oudere stad is dan bijvoorbeeld Amsterdam? Dat Eindhoven rond 1900 een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt? Genoeg vragen blijven over om eens wat meer over Eindhoven en de directe omgeving te weten te komen. Met dit gevarieerde, leuke en vooral leerzame project hopen wij jou enthousiast te maken voor een ander aanbod van lessen, maar bovenal voor de stad Eindhoven.

Thema's

Het project heeft bestaan uit zes thema's. Dit jaar is het teruggebracht tot 3 thema's. Volgend jaar sluit wiskunde weer aan. Alhoewel er veel overlappingen zijn, kun je in de thema's de verschillende schoolvakken wel herkennen. Ondanks dat je de verschillende vakken herkent, willen wij dat je tijdens de drie projectweken niet meer praat over vak-uren, maar over projecturen.

Dit komt door het volgende: tijdens de lessen Nederlands, biologie en geschiedenis bepaal jezelf voor welk vak je aan het werken bent. Dus aan welk thema je op een bepaald moment werkt, maakt niet uit, als je maar zorgt dat je aan het einde van de week alles wat in de projectplanner staat afhebt. Voor ieder thema is daarin namelijk aangegeven waar je op welk moment in de stof moet zijn.

Thuis moet je ook aan het project werken, omdat je voor de projectvakken ook geen ander huiswerk hebt.

Zorg er in ieder geval voor dat je altijd het projectboek bij je hebt, anders kun je niet werken en bouw je een gigantische achterstand op.