Open Dag 2019

Naar een nieuwe school

Open Dag: 26 januari 2019 10.00 - 13.00 uur

Welkom op het Van Maerlant!

Wat is er bijzonder aan een school? Hoe veel informatie je op een Open dag ook oppikt, dat is vaak moeilijk te ontdekken. Daarom hebben we dit jaar drie routes uitgezet: die van de onderzoeker, die van de vrijdenker en die van de creatieveling.

Volg deze routes; je ontdekt het hart van het Van Maerlant en hoe ons onderwijs kleur bekent.

De route van de onderzoeker
Je ontdekt hoe je vanaf de brugklas langzaam een echte onderzoeker wordt. Op het Van Maerlant vinden we dat heel belangrijk. In de brugklas beginnen we bij het begin: je leert leren. Dat betekent allereerst dat je leert plannen met onze eigen planagenda. Je leert omgaan met de computer, wordt mediawijs en leert programmeren. Je leert na te denken over je studiehouding en de aanpak van je huiswerk. Je leert vragen stellen, wordt kritisch en je leert te herkennen welke informatie belangrijk en betrouwbaar is.
Lukt het leren niet meteen, dan word je geholpen door de vakdocent, de mentor, de zorgafdeling, in de vakstudie of door onze tutors: uitblinkers uit de hogere klassen die je graag verder helpen.
Lukt het juist erg goed, dan kun je je opgeven voor het PLATO-project. Dat project is er speciaal voor leerlingen uit klas 1 tot en met 4 die een extra uitdaging willen en aankunnen. Zij mogen onder lestijd - maximaal zes lessen per week - werken aan een onderwerp dat ze zelf interessant vinden. En dat kan van alles zijn: een film maken, een blog schrijven, ontdekken hoe de bliksem werkt. Daarbij krijg je begeleiding van een docent.
In de klassen na de brugklas word je een steeds betere onderzoeker. Eenmaal in de bovenbouw krijg je de vrijheid om binnen en buiten de school je eigen onderzoek op te zetten. Maar ook daar laten we je niet los: je profielwerkstuk steek je bijvoorbeeld deels onder het toeziend oog van onze docenten in elkaar.

De route van de vrijdenker
Je ontdekt wat een vrijdenker is en hoe je er eentje kunt worden. Je zou het zo kunnen zeggen: we helpen je om je te verdiepen in dingen waar je nog nooit over nagedacht hebt. Omdat je ze niet kende, er nooit mee in aanraking bent gekomen of omdat je dacht dat ze niet interessant waren. We helpen je ook om 'andersom' te denken: vragen stellen bij je eigen gedachtes en meningen en die van anderen.
Bovendien kijken we verder: over de grenzen van het vak en buiten de muren van de school. Op die manier krijg je niet alleen een brede view op je toekomstmogelijkheden. Je leert zo ook buiten de lijntjes en - met een duur woord – interdisciplinair te denken. Ook dat vinden we op het Van Maerlant heel belangrijk. Vandaar dat de vakken af en toe samenwerken aan projecten. Vandaar ook dat we aan diverse debattoernooien meedoen en er zelfs een bedacht hebben: het Van Abbedebat.

De route van de creatieveling
Wie deze route neemt, wordt verrast. Dit is de route van de creatie; de route waarin leerlingen los kunnen gaan met hun fantasie en kunnen experimenteren.
Het Van Maerlant staat bekend als een muzische school. We hebben al jaren een fantastisch schoolballet, schoolorkest en cultuuratelier. We hebben het vak Art en Technology, de lesmodule creatief schrijven. We hebben drukbezochte muziekavonden, een dansavond, een festivalachtige poëziemiddag.
Wat niet zo erg bekend is, is dat deze muzische vakken niet op zichzelf staan. Drama ondersteunt spreek- en debatvaardigheden. Tekenen, poëzie en muziek gaan dwarsverbanden aan. En ook binnen veel andere vakken spreken we je aan op je creativiteit. Niet alleen omdat dit erg leuk is, maar vooral ook omdat creativiteit onmisbaar is.

Wie het hart echt wil horen kloppen, doet er goed aan om even de talkshow Het Van Maerlant Draait Door te bezoeken. Daarin nemen drie leerlingen - Floris van Elen, Noa Hoogland en Eefje Kil – alles en iedereen binnen het Van Maerlant de maat. Uiteraard zetten ze daarbij alles in wat ze in huis hebben: gezond verstand, een kritische blik en een flinke portie humor.

"Dat klinkt als een gelikt verhaal, maar vertel eens: hoe zit het nou echt?" Floris van Elen maakte het zijn gasten in de vorige aflevering van het Van Maerlant Draait Door niet altijd even gemakkelijk. Geholpen door zijn tafeldames Noa Hoogland en Eefje Kil interviewde hij docenten, leerlingen, ouders en zorgcoaches over hun ervaringen op het Van Maerlant. Zoals Floris zelf na afloop al zei: er zijn nog een heleboel shows nodig om 'alles' te bespreken. Vandaar nu dit vervolg.

De invulling van deze tweede Van Maerlant Draai Door blijft tot het laatst geheim. Zeker is dat de bezoeker in deze talkshow meer over het 'hart' van het Van Maerlant te weten komt, dan ooit op papier gezet kan worden. Komen dus!

Let op: de show start om 10.30, 11.30 en 12.30 uur in gymzaal E9.