Open Dag 2020

Naar een nieuwe school

Open Dag: 16 januari 2021

van 10.00 tot 13.00 uur

 

Let op: In de omgeving van de school is het betaald parkeren.

 

Een school waar je jezelf kunt zijn. Een school waar je precies de brugklas kunt kiezen die bij jou past. En een school waar je jezelf kunt uitvinden: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Dat kan op het Van Maerlantlyceum. Op onze school wordt al honderd jaar samengeleefd en samen geleerd, en dat is niet voor niks...

 

Brede opleiding
Het is heel normaal als je nog niet precies weet wat je later wil worden. Daarom bieden wij een breed pakket van vakken aan, zodat je de tijd hebt om zelf te ervaren wat je leuk vindt en goed kan, voordat je moet kiezen voor een bepaalde richting. Je kunt op onze school bijvoorbeeld naast de reguliere vakken ook eindexamen doen in Spaans, filosofie, muziek, tekenen, Latijn en Grieks.

 

Daarnaast bieden we ook PLATO-onderwijs: een half jaar lang kun je twee uur per week werken aan een project dat je zelf leuk vindt. Of je neemt deel aan een van de ateliers: dans, muziek, beta. Of je gaat in het Makerslab werken aan een zelfgekozen werkstuk van techniek en kunst.

 

 

Het Van Maerlant pur sang
Wat maakt het Van Maerlantlyceum nou zo bijzonder? Op onze school leer je niet alleen voor het eindexamen. Bij ons leer je ook onderzoeken, je leert debatteren en presenteren en we hechten veel waarde aan creativiteit.

 

Onderzoeken
Om je vanaf het begin van je schoolcarrière bekend te maken met onderzoek, krijg je in de brugklas al het vak onderzoeksvaardigheden, waarbij je in zes stappen leert hoe je een onderzoek doet. (in een ballon: de KNAW onderwijsprijs met een foto van de leerlingen)
Ben je goed in bètavakken zoals natuurkunde, wiskunde, scheikunde en biologie dan kun je meedoen aan een van de zeven Olympiades waar het Van Maerlantlyceum als officiële Olympiadeschool aan deelneemt. Dit zijn wedstrijden in bètavakken waarbij we als school al regelmatig in de landelijke finale hebben gestaan.

 

Debatteren en presenteren
Tijdens de lessen leer je hoe je je mening kunt formuleren en met elkaar een goed gesprek en debat kunt voeren. En je kunt meedoen aan het door ons bedachte Van Abbedebat: een debat waarbij je niet tegen maar mét elkaar debatteert en vragen leert stellen over dingen die vanzelfsprekend lijken, maar het vaak niet zijn. Ook doen we met een team mee aan andere nationale debatwedstrijden.

 

Creativiteit
Je krijgt bij ons binnen en buiten de lessen voldoende gelegenheid om je fantasie de vrije loop te laten en hiermee te experimenteren. Zo krijg je in de brugklas het vak Art & Technology: hier leer je kunst te combineren met een stukje techniek. Onze school staat al van oudsher bekend als een school waar letterlijk muziek in zit: we hebben een schoolorkest en een gitaarorkest, een schoolballet, een onder- en bovenbouwkoor en we organiseren jaarlijks onze welbekende muziekavonden in het Parktheater in Eindhoven.

 

Bij ons kun je gewoon jezelf zijn
Wij vinden het belangrijk dat je je op school gezien voelt en dat je je er op je gemak voelt. Hoewel er misschien meer leerlingen bij ons op school zitten dan je op de basisschool gewend was, voelt het vertrouwd en kleinschalig. Het Van Maerlantlyceum is een school waar iedereen zichzelf kan zijn en anders mag zijn. Dat komt omdat we vinden dat iedereen op school respect moet hebben voor elkaar en voor elkaars spullen. Zo zorgen we samen voor een fijne sfeer op school.

 

 

Onderwijs op het Van Maerlantlyceum
Het Van Maerlantlyceum biedt gewoon goed onderwijs. (in ballon de eindexamencijfers van 2018-2019). Omdat elke leerling anders is, maken we vanaf de brugklas naast het vertrouwde (werk)boek gebruik van digitale lesmethoden en wordt er ook gewerkt met laptops. Dat heeft als voordeel dat digitale lesmethoden kunnen bijhouden wat je al goed kunt, en waar je nog mee moet oefenen. Nu al zenuwen voor proefwerken? Dat is niet nodig, want je krijgt in de brugklas regelmatig oefentoetsen zodat je kunt zien wat je al kunt, en waar je nog aan moet werken. Zo kom je tijdens een proefwerk niet voor verrassingen te staan. Ook heb je elke week met je klas een mentoruur, waarin je met je klassenmentor zaken rondom huiswerk, je klas en de vakken kunt bespreken. We vinden het belangrijk dat je het gezellig hebt op school, maar er moet natuurlijk ook geleerd worden, tijdens de VML-uren bijvoorbeeld, of in de studieruimte of de mediatheek.
Op het Van Maerlantlyceum kun je drie opleidingen volgen: havo, vwo-atheneum en vwo-gymnasium. In de brugklas start je een havo-, havo/vwo- of gymnasiumbrugklas.

 

Havo-brugklas
In de havo-brugklas krijg je op havo-niveau les en wordt er getoetst op havo-niveau. Omdat havo-leerlingen vaak doeners zijn, hebben we in het onderwijs aandacht voor praktijkgerichte opdrachten. Ook besteden we veel aandacht aan de groepssfeer en de begeleiding door de mentor. Je hebt toegang tot de havo-brugklas met een havo-advies van de basisschool.

 

Havo/vwo-brugklas
In de havo/vwo-brugklas krijg je les op vwo-niveau en je wordt op vwo-niveau getoetst. Na de brugklas kun je doorstromen naar havo 2 of atheneum 2. Ook is doorstroom naar gymnasium-2 mogelijk. In de havo/vwo-brugklas is net als in de andere brugklassen een goede ondersteuning en begeleiding. Je hebt toegang tot de havo/vwo-brugklas met een havo/vwo-advies of hoger óf met minimaal een havo/vwo-advies.

 

Gymnasium-brugklas
In de gymnasium-brugklas krijg je meer vakken in minder tijd. Naast de reguliere vakken krijg je in de gymnasium-brugklas ook vakken als Programmeren en Robotica. In het eerste jaar maak je al kennis met de klassieke cultuur. In gymnasium-2 begin je aan de talen Latijn en Grieks. Je hebt toegang tot de gymnasium-brugklas met een vwo-advies.

 

Brainportschool
Het Van Maerlantlyceum is ook een Brainportschool: we werken samen met de vervolgopleidingen en diverse bedrijven in de regio Eindhoven op het gebied van design, ondernemerschap en techniek. Zo ga je in de les natuurkunde ook naar ASML of krijg je op het Van Maerlantlyceum tijdens de VML-week les van een ondernemer, wetenschapper of kunstenaar.

 

Begeleiding en ondersteuning
Leren en opgroeien gebeurt met vallen en opstaan, en daarom is het fijn als er begeleiding is wanneer je die nodig hebt. Op het Van Maerlantlyceum heeft de klassenmentor hierin een belangrijke rol: hij of zij houdt elk schooljaar met jou en je ouders een startgesprek zodat je weet wat je kunt verwachten en waarbij je alvast dingen kunt bespreken die voor jou op dat moment belangrijk zijn. Door het jaar heen houdt je mentor in de gaten of je lekker in je vel zit, hoe de sfeer in de klas is en hoe het met je schoolprestaties gaat. Heb je behoefte aan extra begeleiding, dan klopt hij aan bij het ondersteuningsteam van leerlingbegeleiders, de orthopedagoog, coaches en externe partijen zoals de GGD. De mentor gaat in de brugklas tijdens het wekelijkse mentoruur ook dieper in op het aanleren van goede studiegewoontes en -vaardigheden, want leren moet immers ook geleerd worden.