Open Dag 2019

Naar een nieuwe school

Open Dag: 26 januari 2019 10.00 - 13.00 uur

Welkom op het Van Maerlant!

Wat is er bijzonder aan een school? Hoe veel informatie je op een Open dag ook oppikt, dat is vaak moeilijk te ontdekken. Daarom hebben we dit jaar drie routes uitgezet: die van de onderzoeker, die van de vrijdenker en die van de creatieveling.

Volg deze routes; je ontdekt het hart van het Van Maerlant en hoe ons onderwijs kleur bekent.

De route van de onderzoeker
Als een van de eerste scholen hebben we een complete leerlijn onderzoeksvaardigheden voor alle klassen.
In de brugklas leer je allereerst plannen en nadenken over de aanpak van je huiswerk. Je leert omgaan met je laptop, wordt mediawijs en leert programmeren. Je wordt kritisch, herkent welke informatie belangrijk en betrouwbaar is, en je werkt aan een paar echte onderzoekjes.
Lukt dit erg goed, dan kun je je opgeven voor het PLATO-project. Dat is er speciaal voor leerlingen die best een extra uitdaging  aankunnen. Zij mogen onder lestijd -maximaal zes lessen per week – werken aan een zelfgekozen onderzoek: hoe bouw je een escaperoom, wat zijn de eetgewoontes van pubers, ... Is PLATO net te veel van het goede? Dan is het bèta-atelier iets voor jou: een hobbyklas waarin de deelnemers natuurwetenschappelijke proeven doen.
In de bovenbouw kennen onze leerlingen de kneepjes van een goed onderzoek. Vorig jaar wonnen ze de OMO-profielwerkstukprijs, de prestigieuze KNAW-onderwijsprijs, de Van Melsenprijs van de Radbouduniversiteit, de International Conference of Young Scientists in Belgrado én die in Izmir.

De route van de vrijdenker
We doen mee aan verschillende debatwedstrijden. Bijvoorbeeld aan het bijzondere Van Abbedebat, dat op het Van Maerlant is bedacht.
Jouw nieuwsgierigheid is een grote kracht. Dat ontdek je op het Van Maerlant. We helpen je om je te verdiepen in dingen waar je vast nog nooit bij stil hebt gestaan. Gewoon, omdat je ze niet kende of dacht dat ze saai waren. We helpen je ook om 'andersom' te denken: vragen te stellen bij je eigen ideeën en die van anderen. Bovendien kijken we echt verder: over de grenzen van de vakken en buiten de muren van de school.

De route van de creatieveling
Creativiteit is niet alleen belangrijk binnen de muzische vakken.
Op de route van de creatie kunnen leerlingen losgaan met hun fantasie en experimenteren.
Het Van Maerlant staat bekend als een muzische school. We hebben een fantastisch schoolballet, schoolorkest en cultuuratelier. We hebben het vak Art & Technology, de lesmodule creatief schrijven en drukbezochte muziekavonden. Deze muzische vakken staan niet op zichzelf. Drama ondersteunt spreek- en debatvaardigheden. Tekenen, poëzie en muziek gaan dwarsverbanden aan. En ook binnen veel andere vakken spreken we je aan op je creativiteit.

Informatiebijeenkomsten

Voor ouders en leerlingen zijn er vier informatiebijeenkomsten met mw. Emmeken van der Heijden, rector en mw. Alexia Dirksen, conrector havo. De bijeenkomsten worden gehouden in de huiskamer.

Aanvangstijden van de verschillende rondes:

10.15 uur, 11.00 uur, 11.45 uur en 12.30 uur.

Let op: in de omgeving van de school is het betaald parkeren!

Wij adviseren dan ook, voor zover mogelijk, op de fiets te komen.

'Weet jij wat dit is en kun jij de QR-codes ontcijferen en de oplossingen vinden?
Kom met je antwoorden naar het wiskunde lokaal en wie weet win jij een prijs!'

De talen van de oude Grieken en Romeinen leven nog steeds voort in het Nederlands!

Wil je nog meer te weten komen over de taal en cultuur van de Grieken en Romeinen?

Loop bij ons binnen tijdens de Open dag!

In tegenstelling tot Nederland bestaat Duitsland uit 16 bondsrepublieken (Bundesländer). Elk Bundesland heeft haar eigen geschiedenis. Zou jij weten wat de afbeeldingen, die je in de Bundesländer ziet staan, betekenen?"

Plastic soep! Bij welk vak is dit een onderwerp? Bij CKV? Jazeker en ook onderwerpen als social media, gamen en de 4 jaargetijden.

Ooit een gedachtenexperiment gedaan?
Dat is een leuke kennismaking met filosofie,
of beter nog, met je eigen gedachten!

"Inderdaad best heel "strange", die uitspraak van het Engels... Lukt het jou al om deze tekst goed voor te lezen? We horen het graag op de Open Dag wanneer je kunt komen kennismaken met onze docenten Engels! They are looking forward to meeting you!"

Hoe heet het dier hierboven?
Waar in lokaal E5 vind je dit dier?

'Bij het vak geschiedenis heb je te maken met bronnen uit het verleden. Die bronnen zijn niet altijd geschreven op een manier die je begrijpt. Kom tijdens de open dag naar het geschiedenislokaal om te achterhalen wat deze bron je wil vertellen.'

<widget><id>10919</id><onload>onLoadMovieplayer</onload></widget>

Heb jij veel noten op je zang?

Kom kijken op onze Open Dag

of kom naar de muziekavonden op 14, 15 en 16 februari 2019

La vida es mejor si hablas español!
Wil jij graag Spaans leren? Kom dan naar het Van Maerlantlyceum!