Reis naar Neuengamme & Hamburg

De Bullenhuser Damm Schule is een oude school in Hamburg waar 20 Joodse kinderen van verschillende nationaliteiten vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Daarvoor waren er in concentratiekamp Neuengamme allerlei medische experimenten op hen uitgevoerd en toen de Duitse nederlaag naderde werden zij, als levend bewijsmateriaal van de wandaden, koelbloedig 'opgeruimd'.

Onze reis naar Hamburg had een informatief en educatief karakter: vanuit alle landen waar de slachtoffers vandaan kwamen, kwamen er nu leerlingen samen om deze jonge oorlogsslachtoffers te herdenken. Samen met de Duitse -, Italiaanse -, Poolse -, en Franse leerlingen hebben we een kleine week gewerkt aan diverse opdrachten en de bewuste school en kamp Neuengamme (inclusief de daar opgerichte herdenkingscentra) bezocht. Ook hebben we deelgenomen aan een grote herdenkingsdienst waar veel mensen en pers bij aanwezig waren. Daarnaast hebben we Hamburg verkend en een boottocht door de haven gemaakt. De reis was boeiend en leerzaam. Voor ons, de 10 leerlingen van onze school, was het bovendien erg interessant om in contact te komen met leerlingen van buitenlandse scholen. Het klikte prima onderling: zo goed dat we nu, na anderhalve maand, nog vrijwel dagelijks contact hebben. Ik ben blij dat ik mee mocht gaan.

Mees Roothans G3b

Schoolballet

Door het schoolballet een betere danser

Eigenlijk ben ik van de hiphop en niet van de moderne dans. Ik had echt een vooroordeel over de moderne dans, dacht dat die saai en truttig was. Iets voor meisjes in ballerinajurkjes. Maar nu ik een jaar met het schoolballet heb gedanst, denk ik er anders over. Ik heb me zelfs opgegeven om ook lessen moderne dans te volgen.