Herdenking broers Hornemann

Ieder jaar herdenkt het Van Maerlantlyceum het feit de de broers Edo en Lex Hornemann door de nazi's op 20 april 1945 zijn vermoord

Het is nu 70 jaar geleden dat Eduard (Edo) en Alexander (Lex) Horneman vermoord zijn samen met 18 anderen Joodse kinderen in Hamburg op 20 april 1945, kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. De kinderen zijn gebruikt voor medische experimenten en vermoord in de kelder van een schoolgebouw op de "Bullenhuser Damm", waar nu ook een "Gedenkstätte" is ingericht.

Onze school herdenkt de broers ieder jaar rond 20 april bij het monument in het Hormannplantsoen in de buurt van de school.

Dit jaar is een tiental leerlingen met begeleiders naar Hamburg geweest om, samen met leerlingen uit Polen, Frankrijk en Italië, deel te nemen aan een herdenking met internationale workshops, een bezoek in Neuengamme (KZ) een ook de "Gedenkstätte Bullenhuser Damm" natuurlijk. In de "Rosengarten", die speciaal is aangelegd om de kinderen te herdenken, op 20 april hebben zij een roos geplant voor de broers.

Deze gebeurtenissen mogen nooit vergeten worden en wij als school zullen ons best hiervoor blijven doen!