Eeuw Eindhoven

Oude postkantoor nabij station ter hoogte van de Bijenkorf. In de verte links de lichttoren van Philips

Inleiding en algemene informatie

Informatiebrief ouders

Door de samenwerking van de docenten van zes uiteenlopende schoolvakken is het idee ontstaan om eens op een andere manier lesstof aan te bieden. Hierbij is de keuze gevallen op een project over Eindhoven. Nu denk je misschien waarom over Eindhoven? Vraag je eens af wat jij weet over de stad waarin je naar school gaat? Misschien weet je wel meer over andere steden, die ver weg gelegen zijn en sta je niet zo stil bij jouw directe omgeving. Met die gedachte is dit project tot stand gekomen. Ken je eigen omgeving!

Bij veel mensen leeft de gedachte dat Eindhoven een saaie stad is. De stad heeft geen oudheden en heeft veel gebouwen gesloopt voor moderne nieuwbouw. Maar wist je dat Eindhoven een veel oudere stad is dan bijvoorbeeld Amsterdam? Dat Eindhoven rond 1900 een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt? Genoeg vragen blijven over om eens wat meer over Eindhoven en de directe omgeving te weten te komen. Met dit gevarieerde, leuke en vooral leerzame project hopen wij jou enthousiast te maken voor een ander aanbod van lessen, maar bovenal voor de stad Eindhoven.

Thema's

Het project heeft bestaan uit zes thema's. Nu is het teruggebracht tot 4 thema's. Alhoewel er veel overlappingen zijn, kun je in de thema's de verschillende schoolvakken wel herkennen. Ondanks dat je de verschillende vakken herkent, willen wij dat je tijdens de drie projectweken niet meer praat over vak-uren, maar over projecturen.

Dit komt door het volgende: tijdens de lessen Nederlands, wiskunde, biologie en geschiedenis heeft je klas een lokaal op de C-etage. Daar ga je naar toe en vanuit dit lokaal werk je aan het project. Aan welk thema je op een bepaald moment werkt, maakt niet uit, als je maar zorgt dat je aan het einde van de week alles wat in de projectplanner staat afhebt. Voor ieder thema is daarin namelijk aangegeven waar je op welk moment in de stof moet zijn.

Aangezien het project gebaseerd is op 50 projecturen, en er maar 36 zijn ingeroosterd, ben je ook genoodzaakt thuis aan het project te werken. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd het projectboek bij je hebt, anders kun je niet werken en bouw je een gigantische achterstand op.