Debatwedstrijden

Het Van Maerlantlyceum heeft een sterke debat- en spreekcultuur

Zo doen we elk jaar mee aan Op weg naar het Lagerhuis, een regionale debatwedstrijd in het Provinciehuis van Den Bosch. Daarnaast wordt er ook gestreden tijdens het Meet the Boss debat op de High-tech campus in Eindhoven. Hierin staan vooral de NT en NG leerlingen centraal, die reageren op diverse, uiteenlopende stellingen op het gebied van techniek.

Ook zijn we grondleggers van het VanAbbedebat, waarin elk jaar diverse scholen het tegen elkaar opnemen in de inspirerende omgeving van het Van Abbemuseum. Naast debatteren, gaan leerlingen in een zogenaamd cobat met elkaar een onderwerp uitdiepen door elkaar niet met argumenten te bestoken, maar met vragen.

Het Max Havelaartoesprakentoernooi wordt elk jaar georganiseerd in Leiden. Hier bedenken, schrijven en houden leerlingen een speech die in anderhalf uur ten gehore gebracht moet worden.

Schoolballet

Door het schoolballet een betere danser

Eigenlijk ben ik van de hiphop en niet van de moderne dans. Ik had echt een vooroordeel over de moderne dans, dacht dat die saai en truttig was. Iets voor meisjes in ballerinajurkjes. Maar nu ik een jaar met het schoolballet heb gedanst, denk ik er anders over. Ik heb me zelfs opgegeven om ook lessen moderne dans te volgen.