Ons onderwijs

Klassieke tragedie op Van Maerlantlyceum

Gered van het offerblok

Klassieke tragedie op Van Maerlantlyceum

"Ik ben koeherder twee. Dat klinkt misschien een beetje stom, maar ik ben heel blij met mijn rol." Flo Linders over haar aandeel in 'Iphigeneia in Tauris', een klassiek drama van bijna 2500 jaar oud. Woensdag 5 februari staat de Van Maerlantscholiere ermee op het podium, samen met leerlingen van vier andere middelbare scholen uit Nederland en België. Zij brengen de beroemde tragedie van Euripides deels in de originele opzet: met spelers én een uitgebreid koor.

In het stuk draait het om de onfortuinlijke Iphigenia. Haar vader, Agamemnon, heeft in de ogen van de godin Artemis een verschrikkelijk domme fout gemaakt. Zijn straf: hij moet Iphigenia offeren. Zo niet dan wacht zijn troepen een vreselijke ramp. Agamemnon kiest voor het welzijn van zijn land en zijn manschappen. Achter de rug van zijn vrouw om kidnapt hij zijn dochter. Gelukkig blijkt het hart van Artemis niet van steen. Op het moment dat het meisje gedood dreigt te worden, vervangt de godin haar door een hinde. Iphigenia tovert ze in een moeite door naar een heiligdom in Tauris, aan de kust van de Ongastvrije zee.
De tragedie van Euripides start bij dit dramatische keerpunt in het leven van Iphigenia.

'Iphigeneia in Tauris' vaart onder de vlag van Aischylos. Dit internationale tragedieproject tekent al jaren voor prachtige voorstellingen. Uitgangspunt is steeds de Europese gedachte. Leerlingen uit Nederland en België werken maandenlang samen aan de dialogen, de samenspraak in het koor, de choreografie, de muziek. Daarbij worden ze niet alleen uitgedaagd om te dealen met elkaars culturele en talige verschillen, maar ontdekken ze ook hoe ze deze op een creatieve manier tot iets nieuws kunnen smeden.

Gertrude Fila, de grote voortrekker op het Van Maerlant: "Ik vind dat misschien wel de mooiste opbrengst van dit project: de spelers en leden van het koor en orkest denken samen na over de grote vragen: waar zijn mensen bang voor, wat gaan we liever uit de weg, wat hopen we?" Onder leiding van de regisseurs vragen de leerlingen zich samen af of ze zich net als Iphigenia zouden opofferen voor anderen. Fila: "Dat ze daarbij hun talen oefenen en een klassiek stuk van binnen en van buiten leren kennen is natuurlijk mooi meegenomen."
Voor Flo telde vooral het toneelspelen. Dat ze en passant wat extra Frans oefent, noemt ze een mooie kans. "Ik heb vorig jaar ook meegedaan. Toen zat ik in het koor, waarin je trouwens ook acteert. Nu mag ik een van de rollen spelen!"

De voorstelling begint woensdagavond 5 februari om 19.30 uur op het Van Maerlantlyceum. Kaarten zijn aan de deur verkrijgbaar en kosten 3.50 euro.

Onze sterren: Mink Morel, Eva Willems, Zhenga Pastoor, Amy Polstra, Minke van Weegberg, Dagmar van Iersel, Pleun Peeters, Noa van Deursen, Flo Linders, Julia Rossieau, Liselotte Pflug en Rosie van Vliet.